5 sfaturi in alegerea tencuielii pentru fatada casei

Share Button

5 sfaturi in alegerea tencuielii pentru fatada casei
Asupra unui lucru trebuie sa cadem de acord inca de la inceput: tinuta vestimentara spune multe despre noi. Asta in ciuda faptul ca proverbul “Haina il face pe om” este si el, un adevar in sine. Acelasi lucru se aplica si modului in care ne decoram casa.

De pilda, felul in care arata fatada casei spune ceva despre noi. De aceea, este necesar sa alegem cu grija tencuiala, de preferat o tencuiala decorativa policolor, cu atat mai mult cu cat exteriorul casei este mereu la vedere, el putand fi interpretat ca o reflectare a interiorului casei si a… personalitatii noastre.

Daca o haina nu este totusi o investitie foarte mare, nu acelasi lucru este valabil pentru fatada casei care reprezinta un element decorativ extrem de costisitor. Asa ca, odata ce te decizi asupra felului in care decorezi fatada casei, asigura-te ca o sa-ti placa vreme indelungata de acum incolo caci nu este o investitie pe care o faci zilnic.

answear.ro

Ce trebuie sa stii despre tencuiala decorative

Tencuiala decorativa reprezinta ultimul strat de finisaj adaugat pe fatada casei. Are atat un rol estetic, cat si un rol protector fata de factorii de mediu. Aceasta pentru ca, o tencuiala decorativa de calitate trebuie sa fie, in primul rand, o bariera pentru factorii externi care pot afecta structura unei cladiri, permitand in acelasi timp peretilor sa respire prin migrarea vaporilor de apa dinspre interior spre exterior.

Tencuiala decorativa poate fi aplicata atat peste tencuieli normale, cat si peste tencuieli termoizolante finisate cu tinci. De cele mai multe ori, o gasim asociata cu sistemele termoizolante.

Se deosebesc mai multe tipuri de tencuiala decorativa policolora:

1.    Tencuiala decorativa minerala
Este compusa din ciment alb, var, pigmenti, adaosuri minerale si rasini sintetice cum sunt rasinile acrilice, vinilice etc.
2.    Tencuiala decorativa siliconica
Este, in principal, un amestec din rasini siliconice, ingrediente minerale si pigmenti. Acest tip de tencuiala este foarte rezistent la apa, alge, ciuperci, avand o permeabilitate foarte buna la vaporii de apa si fiind potrivite pentru zonele umede.
3.    Tencuiala decorativa silicatica
Este obtinuta din silicat de potasiu in amestec cu pigmenti anorganici, ingrediente minerale etc. Poate fi utilizata pe suprafete neelastice, oferind o buna protectie anti-mucegai.
4.    Tencuiala decorative acrilica
Este un amestec format din rasini acrilice, pigmenti si ingrediente minerale.
5.    Tencuiala decorativa mozaicata
Este obtinuta din granule minerale colorate si rasini sintetice. Prezinta o rezistenta diferita la actiuni mecanice si intemperii, fiind foarte buna pentru zonele cele mai expuse cum sunt gardurile si soclurile.

In functie de granulatia materialului, se pot obtine urmatoarele tipuri de tencuieli:

•    Tencuiala fina (obtinuta la granulatii foarte mici – 0,5-1,5 mm)
•    Tencuiala dristuita (numita si bob de orezobtinuta la granulatii medii – 1,5-2 mm)
•    Tencuiala zgariata ( numita si scoarta copacului, obtinuta la granulatii mari – peste 2 mm)

Ultimele doua tipuri de tencuiala pot fi aplicate in felul urmator:
•    prin miscari orizontale sau verticale de netezire, obtinandu-se, astfel, striatii vertical sau orizontale)
•    prin miscari circulare de netezire a suprafetei, obtinandu-se, astfel, striatii florale