In cat timp o strategie de link building va influenta pozitia in Google?

answear.ro
Share Button

Daca sunteti un furnizor de servicii SEO, si cel mai probabil sunteti, atunci ati recomandat link building-ul (procesul de constructie de link-uri care trimit catre site-ul personal din alte locatii de pe Internet) ca si tactica. Si, cu exceptia cazului in care lucrați pentru o firma de incredere, probabil ca v-ati intalnit cu intrebarea:

“Cand vom observa o rata de recuperare a investitiei? Va produce investitia noastra randamente pozitive? Si, daca da, in ce masura?”

Ei bine, aceasta este o intrebare care mi-a fost adresata de nenumarate ori, dar pentru care nu am avut un raspuns bun. Adevarul este ca un nou link, o noua legatura, nu afecteaza imediat pozitia in paginile cu rezultate ale motoarelor de cautare.

Acest lucru va face dificila legarea unui link de cresterile pozitiei in paginile cu rezultate ale motoarelor de cautare, intrucat vor exista, de obicei, multe alte link-uri si modificari efectuate pe pagina, aplicate unei pagini tinta, intre momentul in care veti obtine primul link si momentul in care veti observa, in cele din urma, cresteri ale pozitiei site-ului personal in cadrul ordonarii rezultatelor cautarii in lista facuta de motorul de cautare.

Asa ca am stabilit ca voi rezolva singur aceasta chestiune. Sunt norocos ca am sansa sa lucrez pentru o companie cu aproape 200.000 de pagini indexate, care obtine sute de noi link-uri in fiecare luna, in mod natural, prin PR si prin eforturile mele de link building. Asta inseamna ca am o multime de pagini care au castigat 1-2 link-uri in ultimele 6 luni si nu au suferit multe modificari.

Am ales 76 de link-uri care trimit catre pagini care sunt similare intre ele din punct de vedere al continutului; de mentionat faptul ca nu am schimbat (in mod semnificativ) acel continut timp de 6 luni.

M-am concentrat pe clasamentele pentru cuvintele cheie tinta cu o rata a dificultatii de 25-35%. Rata deficultatii consta in calculul urmatarelor detalii: concurenta (cate pagini sunt in prezent in clasament pentru respectivul termen), cate persoane liciteaza pentru acel termen in cautarea platita, cat de scumpe sunt clicurile, dar si cate persoane cauta online termenul.

Am analizat doua versiuni ale cuvintelor lor cheie tinta, pentru a obtine ceva mai multe date. Rezultatele nu sunt foarte surprinzatoare pentru expertii SEO, dar sunt, de multe ori, puse sub semnul intrebarii de catre managerii SEO, iar acum vi se pun la dispozitie grafice care dovedesc ceea ce ati sustinut mereu.

Dureaza, in medie, 10 saptamani pentru a observa ca pozitia in clasamentul rezultatelor cautarii a urcat cu un loc

Mai multe link-uri au un efect mult mai rapid. Jacob, de la Exstreamist, a promovat niste materiale care i-au adus aproximativ 20 de link-uri catre una dintre paginile sale, pagina care era surclasata de alte pagini cu aproximativ 6 link-uri inbound (link-urile provenind din surse externe, care fac trimitere catre site-ul dumneavoastra). A fost nevoie de 5-10 saptamani pentru ca pagina sa sa avanseze de la pozitia a 9-a la pozitia a 5-a.

Se pare ca, initial, link-ul are un efect mic spre mediu, dar efectul creste in timp. Daca adaugati mai multe link-uri dintr-o data, nu numai ca veti observa rezultate mai rapide, ci si rezultate mult mai mari in timp.

Cu cat rangul este mai mic, cu atat efectul link-ului este mai mare

Am observat ca site-urile aflate deja pe prima pagina cu rezultate generate de motorul de cautare nu au cunoscut o crestere in clasament cu ajutorul unui singur link; abia au urcat un loc in 22 de saptamani.

Pe de alta parte, site-urile aflate pe a doua pagina cu rezultate generate de motorul de cautare, sau mai jos, au urcat in clasament dupa doar 8-9 saptamani.

Trebuie sa retineti faptul ca eu lucrez cu un set de date destul de mic. Prin urmare, nu recomand sa va asteptati la o urcare de 10 pozitii dupa 22 de saptamani.

O valoare mai ridicata a autoritatii unui domeniu (DA) va face o diferenta remarcabila intr-un timp mult mai scurt

Va intrebati unde se gasesc, pe acest grafic, link-urile cu o valoare a autoritatii domeniului de 50 sau mai mare? Nu am avut suficiente pagini catre care pornesc link-urile, in afara de pagina de pornire, pentru a obtine valori medii semnificative. Imi pare rau.

Nu este deloc surprinzator faptul ca o valoare mai mare a autoritatii domeniului are un efect mai mare – de fapt, se poate observa ca schimbarea medie de rang pentru o pagina care a castigat un link din partea unui site cu o valoare a autoritatii domeniului sub 25 a scazut, de fapt, dupa 13 saptamani, apoi abia a urcat doua pozitii.

Merg, in general, pe principiul ca nu doresc sa-mi irosesc timpul si banii pe site-uri cu o valoare a autoritatii domeniului sub 25. Aceasta diagrama arata ca acestea nu sunt complet lipsite de valoare, insa… asteptati-va la o mica schimbare a pozitiei in clasamentul rezultatelor cautarii daca le accesati.

Ce este interesant este faptul ca atat link-urile cu o valoare a autoritatii domeniului cuprinsa intre 0 si 25 cat si link-urile cu o valoare a autoritatii domeniului cuprinsa intre 25 si 50 au avut ca rezultat primul mare salt in clasamentul rezultatelor cautarii dupa 10 saptamani.

Anecdotic, am auzit ca link-urile cu o autoritate mai mare a domeniului vor avea efecte mai rapide. Asta, probabil, datorita faptului ca site-urile cu o valoare mai mare a autoritatii domeniului sunt mai des accesate cu crawlere (link-ul va fi descoperit mai devreme), dar cred ca acest lucru poate reprezenta o intarziere intentionata in algoritm. Probabil ca dureaza ceva mai mult pana cand Google poate avea incredere intr-un link provenit dintr-un site de calitate indoielnica.

Super! Asadar, daca incep acum procesul de link building, voi vedea rezultatele in 10 saptamani sau chiar mai devreme!

De fapt, lucrurile nu stau chiar asa. Este nevoie de o perioada de timp pentru a obtine link-uri de pe urma unei campanii (legale) de link building. Fiecare pas dureaza o perioada variabila de timp, in functie de compania pentru care lucrati si resursele pe care le aveti deja. Iata o lista cu pasii de care ar trebui sa tineti intotdeauna cont.

  1. Obtinerea resurselor

Gasirea unei agentii (1-3 luni)

Cea mai usoara cale, atunci cand sunteti la inceput, este sa angajati o agentie, intrucat  veti beneficia de serviciile unei intregi echipe de link builderi experimentati, care va vor recomanda strategiile lor, pe care le-au folosit in nenumarate randuri si care s-au dovedit a fi fructuoase.

Cand lucram la Distilled, intreprinderile analizau si evaluau serviciile agentiei noastre inainte de a lua decizia de a ne solicita. Ei bine, din aceasta experienta pot afirma cu tarie faptul ca procesul de luare a deciziilor poate dura de la 1 pana la 3 luni.

Poate dura mai mult daca sunteti o companie mare, cu multa birocratie sau daca sunteti in incercarea de a semna un parteneriat fructuos. Odata ce ati ales colaboratorul potrivit, va trebui sa asteptati intre cateva saptamani si o luna pentru a incepe in mod oficial.

Angajati un link builder din cadrul unei companii (1-2 luni)

Daca va este mai usor sa angajati o persoana decat o agentie, sau in cazul in care considerati ca aceasta este cea mai buna strategie pe termen lung, veti ajunge, cel mai probabil, la concluzia ca trebuie sa angajati pe cineva.

In acest caz, cei mai buni candidati vor fi persoanele cu experienta in link building, persoanele cu experienta in domeniul relatii cu clientii si / sau bloggeri care si-au construit cu succes propriile lor comunitati. Potrivit Fast Company, dureaza aproximativ 23 de zile pentru a angaja pe cineva, asadar includeti acest interval in agenda dumneavoastra.

Colaborarea cu o echipa de PR (aproape imediat)

Puteti colabora cu o echipa de PR cu scopul de a incepe optimizarea accesarilor lor media pentru a include, de asemenea, link-uri de calitate. Succesul acestei strategii poate varia in functie de scopul pe care il urmariti.

Daca doriti link building pentru imbunatatirea autoritatii domeniului, toate acele link-uri catre pagina de start pe care le obtineti va vor ajuta enorm. In cazul care doriti sa construiti autoritatea paginii – un factor SEO foarte important pentru performantele unei pagini web in rezultatele cautarilor pe Google – pentru pagini de destinatie individuale, din pacate nu veti vedea rezultate intr-un timp scurt.

Este important de subliniat faptul ca nu cunosc nici un expert SEO care se bazeaza doar pe echipa de PR pentru a-si duce la bun sfarsit strategia de link building. Asadar, luati in calcul alta alternativa, daca este posibil. Daca dispuneti de un buget redus, oferiti-le ceva de baut membrilor echipei de PR pentru a-i atrage de partea dumneavoastra.

  1. Veniti cu o strategie de link building (2 saptamani-1 luna)

Odata ce ati angajat link builderi, va trebui sa veniti cu motive pentru care oamenii sa trimita link-uri catre pagina dumneavoastra. Iata cateva idei generale, de la cel rapid la cel mai lung timp de imbunatatire a pozitiei in topul rezultatelor generate de motorul de cautare:

Compania dumneavoastra ca resursa (1 saptamana)

O modalitate de a obtine link-uri este sa gasiti pagini care enumera resurse pentru ceva ce ofera compania dumneavoastra. De exemplu, daca ati fi compania Lyft, ati putea cauta bloguri si alte site-uri care enumera modalitati prin care puteti castiga bani cu un program flexibil.

In acest caz, este posibil ca potentialul dumneavoastra sa varieze in functie de activitatea companiei dumneavoastra si de cat de bine intelegeti solutiile pe care le ofera si cine le apreciaza. Este nevoie de aproximativ o saptamana pentru a gasi site-uri de calitate cu care sa luati legatura.

Expertiza dumeavoastra ca resursa (2 saptamani-1 luna)

Oamenii sunt mereu in cautare de experti on-line, iar compania dumneavoastra detine, probabil, unele cunostinte valoroase pe care le puteti impartasi. De exemplu, daca sunteti Periscope Data, o companie care va permite sa va transformati baza de date in grafice si tabele pentru o intelegere mai usoara, veti gasi cu greu multe site-uri care sunt in cautarea produsului dumneavoastra exact.

Insa puteti pune cap la cap sfaturile cu privire la scrierea corespunzatoare a SQL (limbaj ce programare ce are drept scop inserarea datelor, interogatii, actualizare si stergere, modificarea si crearea schemelor, precum si controlul accesului la date) si… iata: mii de alte oportunitati de linking!

In aceasta situatie, trebuie in primul rand sa cercetati, pentru a gasi site-ul potrivit cu care sa va conectati si, in al doilea rand, sa le oferiti citate, ocazia de a publica guest post-uri sau resurse pe site-ul dumneavoastra, pentru a-i atrage. Acest proces poate dura de la cateva saptamani pana la o luna.

Infografice (1-3 luni)

Poate ca infograficele sunt prea des folosite de catre expertii SEO, insa un impact vizual de calitate (logo-uri, caractere, design scheme and culori care contribuie la dezvoltarea si gestionarea imaginii brandului) va atrage si mai mult atentia.

Trebuie sa tineti cont de faptul ca, daca nu exista o colaborare stransa intre dumneavoastra si echipa de PR, se va crea o situatie nu foarte placuta: infograficul dumneavoastra va fi partajat in foarte multe posturi, fara insa a se face trimite la site-ul sursa, adica site-ul dumneavoastra.

Pentru a pune la punct un infografic bun, veti avea nevoie de o idee convingatoare, date inteligente / unice, precum si de un designer vizual priceput.

Din momentul inceperii sale, acest proces poate dura cel putin doua luni (poate chiar si trei), desi este foarte probabil sa reduceti timpul la numai o luna, in cazul in care compania dumneavoastra isi desfasoara activitatea cu usurinta, rapid si fara probleme.

Cercetare aprofundata (1-3 luni)

Scrieti un articol extrem de bine documentat si cu adevarat unic si puteti obtine, probabil, o mulțime de distribuiri, chiar si fara o componenta vizuala. Aceasta strategie poate functiona excelent in cazul companiilor care sunt lideri in domeniul lor, companii care detin o multime de date si informatii cu partajarea carora conducerea superioara este total de acord.

Asteptati-va ca acest proces sa dureze la fel mult la punerea la punct a unui infografic – scriitorul are nevoie de exact acelasi interval de timp ca si un designer vizual, daca nu chiar de mai mult.

  1. Treceti la treaba! (2 saptamani-1 luna)

Odata ce ati pus la punct toate strategiile, va trebui sa trimiteti un e-mail fiecarui potential client, pentru a purta eventuale discutii cu acestia in cazul in care revin cu un feedback, posteaza link-ul gresit sau in situatia in care este nevoie de mai multa convingere. S-ar putea sa obtineti cateva victorii imediate, insa trebuie sa retineti faptul ca nu ii platiti, asa ca va situati pe ultimele locuri in lista lor cu prioritati.

Doriti sa initiati o campanie de link building? Iata ceea ce trebuie sa planificati:

  • 1-4 luni: Gasiti o agentie de link building si demarati campania la inceputul unei luni, SAU:
  • 1 luna: gasiti un link builder;
  • 1 luna: veniti cu idei noi, cu cele mai de succes strategii de link building;
  • 1-3 luni: efectuati o cercetare aprofundata a site-urilor care va pot ajuta sa obtineti link-uri si reuniti continutul care v-ar putea ajuta sa atrageti acele link-uri.
  • 2 saptamani-1 luna: Treceti la treaba! Va dura ceva timp sa scrieti toate e-mail-urile pe care trebuie sa le scrieti si sa raspundeti feed-back-ului pe care il veti primi.
  • 5-10 saptamani: Asteptati ca link-urile sa isi faca efectul! Informati-va echipa sa nu intre in panica timp de cel putin 10 saptamani (desi efectele vor continua sa creasca si dupa acest termen).

Per total, inseamna ca procesul poate dura de la 6 luni pana la 1 an, de la inceput pana la sfarsit, pana sa puteti observa efecte notabile ale campaniei dumneavoastra de link building.

In calitate de expert SEO, simt nevoia sa va reamintesc: SEO este o investitie. Da, intr-adevar, o sa dureze ceva pana cand veti vedea rezultatele.

Insa vedeti cum pozitiile dumneavoastra in clasamentul rezultatelor cautarii sunt in continua crestere, chiar si dupa ce ati securizat aceste link-uri? Trebuie sa fiti constient de faptul ca acesta va fi un proces lung, dar banii pe care ii platiti acum va vor aduce un succes continuu, atat timp cat va veti situa in topul clasamentului.

Aaahhh, sa nu uit si neaparat aveti nevoie de unelte de indexare, masurare, cercetare.. Toate costa multi bani pe luna, dar puteti gasi absolut tot ce aveti nevoie in materie de conturi seo premium la SeoAccounts.net, incepand de la 19.99$ pe luna. Spor!

kalapod.ro

Mult succes si… bucurati-va de link building!

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Digg thisShare on StumbleUpon0Share on Tumblr0