Dacă îți place să folosești suplimente pentru sănătate, este posibil să fi auzit deja de propolis și despre proprietățile curative ale acestuia care îți pot întări sistemul imunitar.
Când vine vorba de îngrijirea pielii, propolisul este un ingredient adorat, mai ales de coreeni care, bineînțeles că l-au inclus în produsele cosmetice coreene, pentru a-ți face pielea mai sănătoasă, mai strălucitoare și mai tânără.
Ce este Propolisul?
Propolisul este o substanță naturală, lipicioasă care provine din rășinile colectate de albine, cu scopul de a construi stupii. Deoarece propolisul a fost renumit pentru proprietățile sale de vindecare, nu este o coincidență faptul că a început să ocupe poziții importante ca ingredient natural de frumusețe pentru a ajuta la vindecarea și calmarea pielii sensibile.
1) Combate acneea
După cum s-a menționat anterior, este un fapt dovedit că propolisul poate crește imunitatea și multe cercetări științifice continuă să raporteze efectul acestuia în creșterea răspunsului imun celular. Datorită efectelor antibacteriene, propolisul poate fi un luptător loial pentru a combate acneea bacteriană.
Utilizarea lui duce la scăderea numărului și a severității coșurilor, iar faptul că deține și proprietăți antiinflamatorii este un mare plus în tratarea acestei afecțiuni. Pe lângă aceste calități, propolisul ameliorează roșeața și calmează tenul prin scăderea temperaturii la nivelul pielii. Cu alte cuvinte, propolisul nu are rolul doar de a vindeca acneea ci și previne apariția acesteia.
2) Controlul celulelor moarte ale pielii
Un alt motiv pentru apariția acneei ar putea fi pielea moartă, neexfoliată care îți blochează porii. De aceea, ești predispusă la acnee, chiar dacă ai tenul uscat și nu te hidratezi corect (ideea că doar persoanele cu ten mixt și gras sunt predispuse la acnee este falsă.
Orice ten greșit îngrijit poate cauza diferite probleme). Deși propolisul nu are efectele exfoliante, fiola sau esența de propolis poate fi un produs excelent de îngrijire după exfoliere.
3) Protejează-te de radicalii liberi
O altă caracteristică cunoscută a propolisului este rolul său în lupta împotriva radicalilor liberi. Propolisul protejează pielea de potențialele stricăciuni provocate de mediul dăunător pe care nu-l putem evita în viața noastră de zi cu zi, cum ar fi poluarea aerului, expunerea la soare și radiații.
Radicalii liberi, creați dintr-o astfel de poluare a mediului, dăunează pielii, cauzând schimbarea culorii tenului(pete maronii pe piele) și chiar pierderea elasticității și apariția ridurilor premature. Propolisul, bogat în antioxidanți, protejează pielea de radicalii liberi și îți menține tenul tânăr și strălucitor.
4) Vindecarea pielii după arsuri
Propolisul și-a câștigat reputația de medicament datorită naturii sale terapeutice și vindecătoare și a efectelor sale asupra gestionării arsurilor și îmbunătățirii capacității de refacere a celulelor pielii.
Efectele pozitive pe care le are propolisul împotriva radicalilor liberi s-au dovedit a fi eficiente și în tratamentul arsurilor și în vindecarea rănilor. Propolisul accelerează procesul de refacere prin crearea unei bariere sănătoase pentru pielea ta. Dacă ai pete maronii inestetice sau cicatrici de la acnee, o cremă cu propolis îți poate fi de ajutor.
Concluzionând…
Mama natură ne-a înzestrat cu atât de multe tratamente naturale încât dacă le-am cunoaște pe toate, nici nu am mai avea nevoie de medicamente pentru tratarea anumitor afecțiuni. Propolisul este un ingredient minune cu roluri multiple în întreg organismul. La nivelul tenului, acesta este bun atât pentru prevenirea acneei, cât și pentru tratarea ei și refacerea celulelor pielii, afectată de cicatricile inestetice lăsate de coșuri.