Un zambet sanatos este un zambet frumos. Chiar daca principalul motiv pentru care oamenii apeleaza la un aparat dentar este pentru a imbunatati aspectul estetic al dintilor, aceasta procedura ortodontica nu tine doar de estetica. Prin intermediul acestei proceduri iti poti corecta anumite probleme esentiale ale sanatatii dentare, cum ar fi dintii prea inghesuiti sau indepartati, strambi, muscatura incorecta sau maxilarul aliniat incorect. Toate acestea cauzeaza mai multe probleme decat ti-ai putea imagina, inclusiv practice – de vorbire, masticatie, se modifica expresia faciala.
Putini sunt norocosii care se nasc cu o dantura perfect aliniata si sanatoasa – daca te confrunti cu oricare dintre aceste probleme, nu ezita sa te adresezi la stomatolog. Pentru servicii de ortodonție în București, poti apela la clinica stomatologica Dentarbre.
De ce tip de aparat dentar ai nevoie?
Exista cateva tipuri de aparat dentar, fiecare avand diferite costuri, nevoi de intretinere, niveluri de vizibilitate si timp de actiune. La clinica Dentarbre poti opta pentru oricare tratament ortodontic.
Pentru copiii de 6-7 ani pana la 11-12 ani se recomanda aparatul dentar mobil, care are o actiune de maxim un an. Pentru copii peste 12 ani, adolescenti si adulti de orice varsta se recomanda folosirea unor aparate dentare fixe, care sunt cele mai accesibile ca pret. Cele fixe pot fi metalice, ceramice sau incognito din safir. Timpul de tratament cu aparate fixe variaza de la cateva luni pana la mai mult de 2 ani, pentru cazurile complexe. O medie este de aproximativ 1,5-2 ani. Mai exista si aparate dentare linguale, aparate de tip autoligaturant sau aparate dentare invizibile. Aparatul dentar potrivit pentru tine va fi stabilit de catre medicul stomatolog.
Cum se ingrijeste aparatul dentar?
In medie, oamenii se obisnuiesc destul de repede cu aparatul dentar. Pentru minimizarea disconfortului si pentru eficienta maxima a tratamentului, trebuie sa tii cont de cateva reguli de ingrijire a acestuia. In ceea ce tine de alimentatie, ai voie sa musti alimentele, chiar si cele cu consistenta relativ moale. De asemenea, nu ai voie sa mesteci alimente lipicioase sau tari. Este important sa te speli pe dinti regulat si corect. Foloseste periuta normala pentru suprafetele neacoperite de bracket si periuta interdentara pentru bracket. Foloseste ata interdentara si apa de clatit gura fara alcool. Daca nu respecti aceste reguli de igiena in timpul tratamentului, atunci zona dentara din jurul aparatului dentar se va demineraliza, poate chiar caria, ceea ce va provoca un aspect estetic neplacut.
Medicul stomatolog iti va spune totul despre aparat dentar, de la durata tratamentului si pana la toate detaliile despre mentinere si ingrijire. Adreseaza-te la timp, pentru ca eficienta tratamentului sa fie maxima.