Abrevierea SSD de la Solid State Drive, tradusa „unitate cu cipuri” se refera la discurile folosite pentru stocarea unor date. Este printre ultimele tehnologii in materie de stocare, prezentand avantaje fata de discurile de stocare HDD obisnuite.
Totusi, cei mai multi utilizatori se intreaba daca chiar este nevoie de o gazduire SSD, tocmai pentru ca nu inteleg exact avantajele prezentate. Raspunsul este bineinteles ca nu toata lumea are nevoie de o asemenea stocare a datelor pentru website-uri, decat cei care isi doresc performanta.
Deci care ar fi pe scurt avantajele gazduirii pe SSD?
In primul rand, stocarea pe SSD ofera numeroase avantaje, atat consumatorului, cat si providerului. Cu cat providerul va avea mai multe avantaje, cu atat si clientul va beneficia de resurse imbunatatite si costuri reduse. Viteza de pana la 300% mai mare, spre deosebire de o gazduire HDD, care are anumite parti mecanice de a stoca date ce duc la incetinirea timpului de raspuns.
In aceste conditii puteti astepta chiar si cateva secunde pana se va deschide pagina web care trebuie accesata, o data cu gazduirea SSD viteza creste considerabil. Astazi timpul de incarcare a unui website a devenit un element important, atat pentru algoritmul motoarelor de cautare, cat si pentru experienta utilizatorului.
SSD-urile au o durata de viata mai mare, deoarece nu contin elemente mecanice ca in cazul HDD-urilor. Primele au o durabilitate mult mai mare, iar sansele sa se deterioreze sunt destul de scazute in comparatie cu HDD-urile. Acest lucru este posibil in general datorita componentelor din care sunt realizate SSD-urile si deoarece consuma mai putina energie, negenerand caldura.
In comparatie cu HDD-urile, SDD-urile ofera stabilitate si siguranta, deoarece nu au discuri rotative. SSD-urile ofera mai mare stabilitate si siguranta, pentru ca nu exista niciun risc de a se pierde date in timpul procesului de criptare sau de decriptare a datelor. Siguranta datelor este asigurata de un algoritm specific de distribuire a datelor pe intregul volum, reusind sa se evite ciclurile repetate de scriere in aceleasi sectoare.
SSD-urile au o rezistenta sporita ca functionalitate, avand totodata un consum scazut de energie electrica. Acestea functioneaza fara sa faca zgomot, sunt mai rezistente, atat la socuri electrice cat si la socuri fizice, avand un timp de acces mai mic.
Totusi, SSD-urile au un dezavantaj destul de mare in prezent si anume costurile mult mai mari fata de discurile HDD. Cu toate acestea, SSD-urile au devenit in ultimii ani destul de avantajoase din punct de vedere al preturilor, fiind destul de acccesibile pentru aproape orice client.
Este necesar sa intelegem care este diferenta dintre HDD si SSD pentru a reusi sa facem o alegere benefica pentru noi ca utilizatori de web. Trebuie sa distingem bine intre avantaje si dezavantaje ale celor doua sisteme de stocare a datelor.
Bineinteles ca sunt clienti care prefera sa stocheze datele pe HDD, fiind ceva mai conservatori si mai putin receptivi la tehnologia noua care este tot timpul intr-o schimbare de fond, nu de forma. Trebuie sa cunoastem mult mai bine tehnologia SSD.