Ei bine, credem ca este important sa spunem inca de la inceput ca nu exista o definitie acceptata la modul general.
Design-ul experientei user-ului, reprezinta un concept cu mai multe dimensiuni si include cateva discipline diferite – asa cum ar fi design-ul de interactiune, arhitectura informatiei, design-ul vizual, uzabilitatea, precum si tipurile de interactiuni dintre om si computer.
Dar, vom incerca in randurile de mai jos, sa aducem putin mai multa lumina asupra a ceea ce inseamna de fapt, design-ul UX. Pentru programare site-uri web si seo profesional, apeleaza cu incredere la It Exclusiv.
Definitia design-ului UX.
Potrivit unor studii ale Oxford Journal in ceea ce priveste interactiunea cu computerele, scopul principal al design-ului de tip UX in business este acela de a “imbunatatii satisfactia clientilor si loialitatea acestora prin utilitate, usurinta in folosire si placerea aduse si asigurate de catre interactiunea cu un anumit produs”.
[adsenseyu1]
Cu alte cuvinte, design-ul UX este procesul de design (digital sau fizic) care face produsele folositoare, usor de folosit si placute, atunci cand interactionam cu ele.
Este capacitatea de a imbunatati considerabil experienta persoanelor sau clientilor ce interactioneza cu produsul tau, asigurandu-i ca vor gasi valoare in ceea ce oferi tu (in produsul respectiv).
Dar din nefericire, aceasta nu este o definitie foarte clara a design-ului de tip UX. Pentru a te ajuta sa intelegi ce este el de fapt, vom da aici unele dintre raspunsurile cele mai elocvente ale specialistilor din domeniu:
Ce este design-ul UX?
Sau spunand asta diferit: Cum ai descrie design-ul UX unei persoane care a auzit de el prima data?
1. Design-ul Ux este procesul folosit pentru a determina ce fel de experienta va avea utilizatorul atunci cand va interactiona cu un anumit produs. Design-ul UX “se intampla” mereu. Chiar daca este intentionat sau nu, cineva trebuie sa ia deciziile despre cum va actiona o persoana, cu un anumit produs. Design-urile de tip UX bune se intampla cand luam aceste decizii intr-un mod ce poate intelege si finaliza nevoile consumatorilor.
[adsenseyu1]
2. Creativitatea procesului analitic al determinarii scopului unui website, device sau orice alt produs software. Daca ne uitam la un lucru interactiv asa cum ar fi un website, un device sau un program software, design-ul experientei pentru acel lucru este procesul analitic de determinare a ceea ce va insemna acel lucru la final, pentru utilizator, adica ce va face el in mod concret pentru oameni, cum il vor putea folosi acestia si cum va arata, etc.
3. Nu poti concepe design-uri de experiente, dar poti concepe design pentru experiente. O experienta este un moment personal, simtit de oameni: ceva ce nu detinem ca designeri. Totusi, putem produce design pentru aceste experiente. Este o distinctie subtila dar foarte importanta.
Aceasta deschide spatiile pentru o colaborare mult mai apropiata intre designeri si utilizatori, deoarece, la sfarsitul zilei, experienta persoanelor pentru care este conceput un anumit design, determina succesul final al produselor, serviciilor si al relatiilor create pe parcurs.
Putem spune fara urma de indoiala, ca design-ul de tip UX, este arta si stiinta de a genera emotii pozitive, prin interactiunile cu anumite produse ce beneficiaza de acest tip de design.