Ce riscuri presupun amortizoarele uzate ale masinii?

Share Button

Amortizoarele sunt acele componente foarte importante ale sistemului de suspensie si directie al unei masini. Ele asigura contactul permanent al rotilor cu partea carosabila, insa ele asigura si stabilitatea in viraje si diminueaza socurile provocate de denivelarile de pe drum.

De mentionat este faptul ca multi soferi nu pun mare pret pe amortizoare, si nu le inlocuiesc decat atunci cand acestea cedeaza complet sau cand sunt deteriorate in urma unui accident.

Ei bine, important de mentionat este faptul ca din cand in cand soferii ar fi indicat sa mearga cu masina in service pentru a vedea care este starea amortizoarelor, pentru ca atunci cand un amortizor este uzat sau cand toate cele 4 amortizoare sunt uzate, exista anumite riscuri, pe care le vom aminti in continuare.

kalapod.ro

Confort scazut

Alaturi de arcurile elicolidale, amortizoarele atenueaza considerabil socurile care sunt produse de denivelarile intalnite pe partea carosabila, tinand rotile lipite de asfalt in acelasi timp. Odata ce amortizoarele sunt uzate insa, roata va sari la trecerea masinii peste o denivelare, iar mai apoi se va balansa intreaga caroserie pe arcuri, necontrolat. Acest lucru inseamna mai pe scurt o calatorie lipsita de confort, o calatore zgomotoasa si care uzeaza mai mult componentele sistemului de suspensie al masinii.

Manevrabilitate scazuta

O masina care are amortizoare noi reuseste in orice situatie sa pastreze traiectoria dictata de sofer. Din pacate, nu acelasi lucru se poate spune si despre o masina care are amortizoarele defecte, pentru ca aceasta devine instabila si are tendinte de subvirare in timp ce puntea din spate isi pierde aderenta si intra in derapaj.

Distanta crescuta de franare

In ciuda faptului ca pare greu de crezut, in cazul in care amortizoarele sunt uzate, creste distanta de franare a masinii cu pana la 5 metri dat fiind faptul ca amortizoarele uzate rup aderenta la franarea brusca. Mai exact, acestea ii permit rotii sa se ridice de la sol milimetric si in mod repetat, motiv pentru care forta de franare nu poate sa fie transmisa integral spre carosabil

Stabilitate scazuta in viraje stranse

Iesirile de pe autostrada, condusul pe serpentine sau in zone cu curbe foarte stranse pot fi o adevarata provocare pentru cei care au amortizoarele uzate, dat fiind faptul ca acestea nu pot mentine roata dinspre exteriorul virajului in permanenta pe partea carosabila. Acest lucru duce la instabilitate, iar rotile incep sa traga de volan. In acest caz, riscul de derapaj creste considerabil.

Stabilitate scazuta cu vant lateral puternic

In situatii de vant puternic, atunci cand o masina cu amortizoare uzate foarte tare trece cu mare viteza pe langa un tir, se creaza o presiune atat de puternica a aerului incat aceasta poate devia sau poate chiar sa scoata de pe partea carosabila masina respectiva, dat fiind faptul ca amortizoarele nu functioneaza la parametri normali. Mai exact, amortizoarele permit ca masina sa se incline spre lateral mai mult decat este necesar.

Iluminare defectuoasa

Pentru ca o masina cu amortizoare uzate se balanseaza la fiecare denivelare, pe timp de noapte soferii pot avea probleme cu iluminatul, insa le pot crea si celorlalti soferi din trafic probleme, pentru ca lumina farurilor masinii lor variaza constant in sus si in jos.

answear.ro

Asadar, dupa cum se poate vedea, amortizoarele uzate pot provoca o multime de probleme, asa ca este firesc ca soferii sa treaca regulat cu masina pe la service, pentru a vedea care este starea amortizoarelor.