Sistemele solare de panouri fotovoltaice offgrid, contin panouri fotovoltaice, baterii acumulatori solare si gegulator de incarcare, insa noi vom discuta in continuare in acest articol despre bateriile solare.
Aceste baterii sunt o piesa cheie intr-un sistem de energie regenerabila, si necesita stocarea energiei care este produsa de catre o instalatie eoliana, un sistem electric hidro sau un panou solora fotovoltaic.
In comparatie cu alte tipuri de baterii, acesti acumulatori solari sunt proiectati sa fie descarcati dar si incarcati intr-un mod repetat. Pentru ca bateriile solare sa se gaseasca tot timpul in stare perfecta de functionare, si pentru ca durata lor de viata sa fie una indelungata, producatorii de top de pe piata recomanda limitarea profunzimii descarcarii pana la un procent aproximativ de 20%.
Producatorii te top sustin faptul ca nu este bine ca o baterie solara sa fie mai mult de 50% descarcata, iar monitorizarea acestor acumulatori ar fi utila pentru a ajuta la o mai buna intretinere a lor.
In momentul in care discutam despre bateriile solare, trebuie mentionat faptul ca acestea pot sa fie baterii solare plumb acid inundate (FLA), sau baterii solare sigilate ( AGM sau GEL).
Prima categorie de baterii solare, si anume bateriile solare plumb acid inundate au nevoie doar de o putina intretinere, si de cele mai multe ori au o durata de viata si o autonomie mai mare decat bateriile solare sigilate ( AGM sau GEL).
Aceste baterii solare, au la baza lor ca si modalitate de a functiona, principiul pilelor electrice al lui Alessandro Volta, care sustine faptul ca intre doua metale fiferite imersate in electrolit, va aparea o tensiune electrica.
In ceea ce priveste dimensiunile bateriilor solare, acestea trebuie sa stii faptul ca difera de la un caz la altul, asa ca poti sa gasesti baterii solare foarte mari, sau poti sa gasesti deasemenea si baterii solare foarte mici.
De cele mai multe ori, dimensiunile acestor baterii corespund cu capacitatea bateriilor solare, iar tipul de baterii colare cuprinde mai multe dimensiuni, asa ca se pot gasi baterii solare care sa cantareasca mai putin de 4 KG, dar se pot gasi si acumulatori solari care sa cantareasca mai mult de 100KG.
In cazul in care ai nevoie de o capacitate mare de stocare, atunci ar trebui sa te asiguri de faptul ca ai suficient de mult spatiu pentru a depozita o baterie solara, sau in functie de necesitati, mai multe baterii solare.
Mai trebuie sa stii faptul ca aceste baterii solare au o capacitate de stocare a energiei care variaza de la caz la caz.
Ultimul aspect despre care vom discuta cu referire la bateriile solare, va fi faptul ca ele se pot conecta prin conectori in serie, in paralel, sau chiar intr-o combinatie intre aceste doua tipuri, iar conectarea va fi diferita in functie de tensiunea sistemului de baterii solare, dar si in functie de capacitatea de stocare.
Asadar, acestea ar cam fi cele mai importante informatii pe care ai putea sa le cunosti cu referire la bateriile solare.