In acceptiunea clasica, tipografia se refera la hartia care se foloseste pentru copertile ce urmeaza a fi trimise spre executare, dar nu numai. Totodata, termenul de “tipografie” mai face referire si la procedeul tehnic prin care ziarele, revistele sau alte publicatii ajung la cititori. Si nu am terminat aici cu definitiile. Tipografia mai face referire si aplicarea literelor individuale, dar si la imaginile si punerea textului in pagina.
Termeni ca design, conceptie, precum si proiectarea fonturilor si a literelor nu fac parte din domeniul unei tipografii. Inca din urma cu zeci de ani, de acest termen se legau si unele meserii cum ar fi: zetar, tipograf, designer grafic, director artistic de productie, designer web sau desenator tehnic, meserii ce se mai practica si astazi avand un mare succes.
In Antichitate erau recunoscute cartile sub forma manuscris, iar cei care aveau responsabilitatea de a le prelucra se numeau copisti sau scribi. Uneori, acestia modificau textul pe care nu trebuiau decat sa il copieze, iar in felul acesta apareau frecvent greseli de exprimare ori de ortografie. Insa dorinta lor era sa isi lase amprenta asupra textelor.
Un numar impresionant de cititori vin din Europa secolului XIII. In zilele noastre, numarul tipografiilor a inceput sa scada dramatic din cauza ca cititorii prefera sa citeasca de pe Internet fara sa ma idea bani pe ziare, carti sau reviste. De tipografii si nu numai insa avem nevoie in cazul in care dorim sa publicam o carte, o revista, sa facem la comanda calendare personalizate sau materiale promotionale pentru publicitatea firmei.
Tirajele au intrat la apa
Tirajele publicatiilor nu mai sunt ce erau in urma cu zece ani, dar imbucurator este ca mai exista si romani care prefera sa citeasca in formatul clasic care, peste cativa ani, va deveni o amintire frumoasa. In comparatie cu o tipografie digitala, una de tip offset are tiraje mici, insa este de o calitate ridicata in privinta rezultatelor.
In cazul in care un client doreste sa scoata mai mult de 3.000 de exemplare de carti, cu siguranta va putea beneficia de o reducere substantiala din partea tipografiei. Printre serviciile ce vor fi puse la dispozitie clientilor de catre o tipografie se afla DTH, tehnoredactare, verificarea fisierelor, preluarea imaginilor, dar si machetarea.
Serviciile vin in completarea serviciilor de design, iar la acestea se adauga conceptia grafica si creativitatea. Daca o tipografie nu dispune de serviciile prezente in oferta, se poate apela pentru moment la serviciile unor profesionisti particulari.
Interesul fiecarei tipografii este sa le ofere clientilor servicii de cea mai inalta calitate si sa nu-i dezamageasca niciodata, deoarece asta inseamna sa ii piarda. Alegeti tipografia care are cele mai bune review-uri si, in functie de comenzi, puteti negocia un pret mai bun pentru ambele parti implicate.