Outgoing Calls sau apelurile trimise.
O data ce un telefon mobil s-a conectat cu succes la o retea de telefonie mobila cu standardul GSM, apelurile pot fi efectuate de pe acest telefon catre orice alt tip de telefon din reteaua publica.
Userul tasteaza pe telefonul propriu, numarul dorit, dupa care apasa butonul de “send” sau tasta “talk”, iar telefonul trimite asa numitul “call request” catre retea, prin cea mai apropiata baza de date mobila sau statie transceiver (BTS).
Mai departe, acest request este gestionat de catre Mobile Switching Center, serviciu care verifica inregistrarea subscriberului retinuta in Visitor Location Register, pentru a vedea daca acest apel poate fi aprobat.
Daca da, Mobile Switching Center ruteaza apelul cam in acelasi mod in care aceasta operatiune se efectueaza in reteaua normala de telefonie, printr-o centrala telefonica.
[adsenseyu1]
Daca subscriberul a accesat un tarif de tip Prepaid (cunoscut si sub numele de Pay As You Go), o verificare suplimentara se face pentru a vedea daca subscriberul are suficient credit si operatiunea continua.
Daca acesta nu are credit, apelul este respins. Daca apelul este lasat sa continue, acesta este monitorizat in continuare, iar sumele aferente sunt scazute din contul clientului, in conformitate cu tarifele stabilite anterior. Atunci cand creditul ajunge la 0, apelurile sunt restrictionate de catre reteaua de telefonie mobila.
Sistemele ce monitorizeaza si asigura serviciile prepaid nu fac parte din standardul de servicii GSM, dar constituie o parte importanta a serviciilor de “intelligent network”, pe care operatorii de telefonie mobila le folosesc si le implementeaza in paralel cu acestea. Practic, serviciile de “intelligent network” sunt o completare a standardului Gsm.
Incoming calls sau apelurile primite.
Atunci cand cineva efectueaza un call sau un apel, el introduce de la tastatura device-ului mobil numarul de telefon dorit pentru a fi apelat, numit si MSISDN. Mai departe apelul este rutat catre serviciul operatorului de telefonie sau Gateway Mobile Switching Centre.
Asa cum numele sugereaza, aceasta functioneaza ca o intrare sau “usa” din exteriorul retelei de telefonie publice, catre reteaua providerului.
Asa cum am spus si mai sus, telefonul este liber sa acceseze toate punctele retelei operatorului sau ale partenerilor de roaming, incluzand aici si retele din alte tari.
[adsenseyu1]
Asadar, primul lucru de care se ocupa Gateway Msc, este sa determine locatia curenta a device-ului mobil, pentru a putea efectua apelul dorit de client. Face asta prin consultarea Home Location Register sau HLR care, asa cum am descris si mai sus, cunoaste Visitor Location Register-ul sau VLR-ul asociat cu telefonul in cauza, daca acesta exista.
Cand HLR primeste mesajul de intrebare (query message), acesta determina daca apelul poate sau trebuie rutat catre alt numar (proces numit si divert call) sau poate fi rutat direct catre mobilul in cauza.
Daca proprietarul telefonului a setat optiunea care indica tuturor apelurilor rutarea catre alt numar de mobil sau Call Forward Unconditional (CFU), atunci si acest numar va fi depozitat in Home Location Register.
Daca asta este cazul, atunci numarul CFU este inapoiat catre Gateway MSC, pentru rutarea imediata catre destinatia dorita.
Cele mai bune servicii de reparatii si mentananta GSM pot fi gasite la Service Gsm Bucuresti.