In general produsele sunt prezentate in magazine pe rafturi metalice dar exista mai multe metode de a le amplasa pentru a atrage atentia clientilor. Despre aceste metode vom discuta si noi in acest articol.
Prezentarea in fereastra. In cazul acesta sunt utilizate doua produse, unul foarte bine cunoscut care are o cerere destul de mare si care se va pune pe langa un alt produs, mai noi si care nu este la fel de cunoscut si se va face o zona de atractie vizuala. Efectele optice de fereastra vor atrage atentia consumatorilor.
Prezentarea in acest mod este folosita in momentul in care vrem sa stimulam vanzarea unui produs anume, indiferent ca este vorba despre produse care fac obiectul actiunilor promotionale, de produse noi sau de produse care asigura si o marja foarte importanta comerciantilor.
Prezentarea utilizand panouri. Tipul acesta de prezentare va imbina segmentarea suprafetei de prezentare in formate, volume si in diferite prezentari. Articolele mici pot sa fie puse pe tije si vor obliga consumatorul sa vina mai aproape de gondola. Astfel vor permite o mai mare atractie pe nivelurile joase.
Modelul de aranjare poate sa fie ocazional si va pune in valoare o promotioe sau poate sa fie sistematic pentru mai multe produse care fac parte din aceeasi familie. In cazul acesta ea e apropie si de expunerea produselor pe o piata traditionala.
Prezentarea in vrac va reduce costurile pentru administrare si va da impresia unui pret bun si foarte atent studiat. Acest tip de prezentare poate sa fie si un mijloc foarte bun prin care putem sa fidelizam clientii. In plus, ideii de economie ii este asociat si un sentiment al produselor naturale si non industriale.
In afara de aceste metode de prezentare a produselor in cadrul magazinelor, se foloseste in mod frecvent si prezentarea produselor in capetele gondolelor. Capetele gondolei reprezinta corpul de mobilier care poate sa fie fix ori mobil, si care se afla la extremitatile gondolelor.
Aceste zone sunt utilizate in general pentru a expue produsele ce fac obiectul actiunilor promotionale. Capetele de gondola atrag atentia din partea cumparatorilor si sunt considerate zone privilegiate pentru prezentarea produselor. Obtinerea unui astfel de spatiu de expunere face si obiectul unor negocieri serioase intre comercianti si producatori.
Gradul de rentabilitate este criteriul important din alegerea nivelului de prezentare pentru anumite produse. Numarul de niveluri variaza tinand cont de marimea ambalajelor pentru prezentare si se disting in mod obisnuit nivelul ochilor, nivelul mainilor si solul. Pe nivelul ochilor este cel mai rentabil sa punem produse.
Pe locul doi se afla nivelul mainilor iar nivelul solului este cel mai putin recomandat pentru comerciant. La nivelul solului sunt puse de obicei produsele cu preturi mici.
Mobila folosita nu trebuie sa fie la aceeasi inaltime si urmeaza sa se adapteze raionului si naturii produselor care sunt expuse dar si motivatiei de cumparare. Va recomandam ca inaltimea maxima sa nu depaseasca 2 m pentru ca peste acest nicel perceptia nu mai este posibila. Numai rafturile care sunt spirjinite de pereti, numite si gondole murale pot sa depaseasca 2 metri inaltime.