Cum se recicleaza plasticul?

0 Shares
0
0
0

Cum se recicleaza plasticul?
Materialele plastice sunt extrem de des intalnite, motiv pentru care ele joaca un rol esential in fiecare aspect al vietii noastre.

Aceste materiale plastice sunt utilizate in viata de zi cu zi pentru a se crea tot felul de produse pe care le utilizam zilnic, sau pot sa fie utilizate de exemplu pentru crearea unor obiecte precum jucariile, corpuri de mobilier, recipiente sau tot felul de ambalaje pentru toate categoriile de produse.

Daca acum mai bine de 50 de ani, despre plastic se spunea ca este un material ieftin si care se modeleaza usor, insa este de o proasta calitate, se pare ca in prezent, consumul a crescut foarte mult in toate domeniile, iar materialele plastice sunt extrem de folosite.

Cele mai multe materiale plastice se gasesc in containere plastic dar si in ambalaje, iar aici putem sa mentionam toate tipurile de ambalaje precum pungile sau sacosele, sticlele pentru bauturi sau ambalaje pentru tot felul de produse.

Ei bine, trebuie insa mentionat faptul ca plasticul care nu se mai foloseste, nu ar trebui distrus sau ars, ci ar trebui reciclat, iar in continuare vom discuta despre modul in care trebuiesc reciclate materialele plastice.

Fara doar si poate, cel mai usor si cel mai simplu plastic de reciclat cuprinde acele materiale plastice realizate din polietilen tereftalat (PET-urile). Din aceasta categorie fac parte sticlele folosite la imbutelierea apei sau a racoritoarelor, cutiile de medicamente, sau multe alte containere din plastic folosite pentru tot felul de bunuri de larg consum.

O alta categorie de reciclare a materialelor plastice, le cuprinde pe cele realizate din polietilena de mare densitate, iar aici putem sa amintim containerele din plastic, dar si sticlele pentru detergenti, sampon, sticlele pentru uleiul de motor sau pentru lapte.

Acest tip de plastic se recicleaza cu scipul de a se fabrica jucarii, plastic pentru constructii sau chiar tevi, sau sfoara.

Sunt insa si materiale plastice care sunt reciclate mai rar, datorita unui nivel mai scazut de reciclabilitate, iar aici putem sa amintim in primul rand plasticul realizat din policlorula de vinil (PVC- dupa cum cunoaste toata lumea acest material), care se foloseste pentru tevi, perdele de baie, sau pentru alte scopuri.

Deasemenea, tot in aceasta categorie de reciclare pot fi incluse si materialele plastice realizate din polietilena cu densitate mica, iar aici trebuiesc amintite foliile sau pungile pentru cumparaturi, sau materialele plastice realizate din polipropilena care se folosesc pentru a se crea tot felul de invelisuri din materiale plastice.

O alta categorie de reciclare a plasticului cuprinde polistirenul, folosit pentru paharele de cafea, pentru tacamurile de unica folosinta, sau pentru crearea unor caserole de exemplu. Polistirenul este insa si un material folosit pentru izolatii in constructii.

Cel mai dificil tip de material plastic insa care se poate recicla, este de fapt o combinatie intre materialele plastice amintite anterior, sau formule de plastic folosite foarte rar.

Aceste materiale plastice sunt destul de dificil atat de colectat cat si de reciclat, pentru ca ele nu pot sa fie incadrate intr-o categorie anume de materiale plastice reciclabile.

 

0 Shares
You May Also Like