Desi toti stim ce este aceea o ie sunt putini care stiu cu adevarat cate ceva despre ia noastra traditionala si de aceea, acest articol isi propune sa iti prezinte ia noastra romaneasca cu detalii si cu toate caracteristicile sale care o fac unica. Daca vrei sa vezi un model ineresant de ie click aici.
Ia este cunoscuta si sub numele de altita si nu este un simplu obiect vestimentar care a fost doar regandit sau reinventat de anumiti designeri ai momentului, ramanand in acelasi timp si un simbol care poate fi purtat cu mandrie. Ia este una din cele mai reprezentative piese ale romanilor si este foarte incarcata cu simboluri.
Mestesugarii aleg cu o precizie de invidiat materialele, broderia dar si proportiile si locurile in care broderia va fi asezata pentru ca aceasta opera importanta sa fie realizata si care are la baza foarte multe generatii de femei.
Broderiile care sunt folosite in ia traditionala sunt un spirit perfectionist al femeilor si reflecta frumusete, bunatate, iubire si fericire. Broderiile cusute cu atentie si grija pe ia traditionala au rolul de a proteja foarte bine persoana care poarta ia de atacul spiritelor rele, de soarta rea sau de farmece. Fetele mostenesc e la mame sau de la bunici nu numai arta de a tese pe o ie ci si toate rugaciunile care trebuiau rostite obligatoriu inainte de a toarce lana, de a tese materialele pentru ie sau de a incepe impletitul firelor.
Daca analizam patea lingvistica doar, termenul ie vine din derivarea expresiei latine tunicae lineae adica tunica subtire care se poarta direct pe piele. Mentiunile despre ia noastra si despre portul romanilor apar incepand cu secolul VI insa, cu toate acestea, nu se specifica nicaieri in mod exact cum a aparut ia traditionala insa se presupune ca aceasta a aparut chiar in cea mai veche civilizatie a Europei si anume in cultura Cucuteni.
In prezent ia se mai poarta inca in zone cum sunt Sighisoara, o parte a Ardealului, Maramures insa acest lucru se intampla in special cand au loc anumite evenimente cum sunt Ziua nationala, botezurile si nuntile.
Iile traditionale sunt purtate cu foarte mare mandrie de catre Principesa Elena, Principesa Ileana, Regina Maria si alte personalitati, iar ia si-a pus in mod evident amprenta si asupra vestimentatiei regale care a adus din nou la viata portul traditional romanesc.
Din punctul nostru de vedere ia ar trebui sa se gaseasca in toate dressingurile, dulapurile si sifonierele pentru ca este foarte versatila si se potriveste in nenumarate tinute, fiind un element vestimentar rafinat, plin de traditie, foarte frumos si foarte comod si usor de purtat. Poti purta ia si atunci cand vrei sa fii casual dar si cand vrei o tinuta mai eleganta. Este o bluza perfecta pentru zilele calduroase de vara cand ai nevoie de materiale usoare in care sa nu transpiri pentru ca bumbacul este un material perfect. Daca ai o ie din in cu atat mai bine. In trecut camasile erau facute aproape doar din in si ofereau cel mai ridicat grad de confort.