Oricine are la indemana posibilitatea de a face o fotografie extraordinara… mai ales daca ”are ochi”, adica daca vede arta unui moment al naturii, al unui gest, al unui instantaneu al vietii si asa mai departe. Dar se poate numi arta o astfel de fotografie extraordinara, care de multe ori implica norocul surprinderii momentului?
Ce inseamna arta fotografica?
Aceeasi intrebare privind considerarea fotografiei ca arta a fost ridicata si la sfarsitul secolului al XIX-lea, imediat dupa aparitia acestei tehnici.
Mai exact, problema a devenit concreta in 1862, in Franta, cand un fotograf folosea creatiile altuia fara a-i cere acordul, asadar s-a pus problema dreptului de autor asupra unei opere, ceea ce era rezervat pana atunci doar lucrarilor de arta plastica.
Realismul – curent abordat de unii artisti ai sfarsitului de secol XIX – a impins multi artisti spre fotografie, fiind un instrument potrivit pentru surprinderea realitatilor sociale sau chiar a redarii ipostazelor umane in relatia cu natura sau cu ceilalti. Insa abia in 1910, in urma unei expozitii de fotografie gazduita de un muzeu american, fotografia este recunoscuta ca arta.
Care ar fi sursa indoielilor privind caracterul artistic al fotografiei? Daca, in trecut, arta fotografiei si realizarea unei poze implica studiu intens al tehnicii foto, chiar ucenicie pe langa un maestru pentru a putea regla exclusiv manual aparatul foto – timp de expunere, deschiderea diafragmei sau ISO –, apoi munca din atelierul foto – developarea filmului si marirea/ transpunerea imaginii pe hartia foto, acum aceste etape pot fi facute prin setarile automate ale aparatului foto, iar prelucrarea digitala poate fi sarita daca norocul l-a ajutat pe cel care a facut o fotografie si nu sunt necesare prea multe decupaje si retusuri computerizate.
Asadar, au dreptate artistii plastici, care trebuie sa-si dovedeasca talentul nativ pentru a fi apreciati, ca fotografii nu sunt artisti adevarati? Nu, talentul nativ al creionarii sau colorarii cu mana nu este singurul atuu chiar al unui pictor, grafician, sculptor si asa mai departe, si artistii plastic au nevoie de viziune pentru a crea o opera reusita.
Iar la fel cum, de exemplu, un grafician studiaza desenul ani in sir – in scoli sau academii de arta –, tot asa si un fotograf trebuie sa studieze tehnicile foto pentru a reusi o fotografie care poate fi numita opera de arta.
Diferenta este, poate, avantajul fotografului de a putea lucra fara a avea nevoie de un atelier, fotografiile fiind aratate acum lumii – in format digital – pe calea internetului, iar intr-o tipografie digitala se pot transpune pe hartie sau pe alt suport – chiar si la dimensiuni uriase – fotografii surprizand detalii ale naturii incredibil de fidel surprinse.
Artist fotograf sau fotograf profesionist?
Desi sunt categorii sau genuri diferite de fotografie, pasiunea pentru imagini surprinse pe aparat ii uneste si pe cei care fac poze de amorul artei, dar si pe cei care se straduiesc sa traiasca din munca facuta cu aparatul in maini.
Toate genurile de fotografie necesita studiu, iar nivelul profesionist cere chiar si diplome care sa confirme capacitatea fotografului de a face o munca buna.
Desi aparatele ultimilor ani pot folosi setari automate pentru expunere si deschiderea diafragmei, exista reguli minime pentru incadrarea unei imagini, de exemplu, pentru luminozitate si asa mai departe, iar pentru un cunoscator al artei, o simpla privire pe o fotografie, fara a acorda prea multa atentie detaliilor, este suficienta pentru a sti daca cel care a realizat o fotografie este un amator sau nu, ori in ce masura cunoaste reguli minime ale fotografiatului.
Mai mult, complexitatea actuala a aparatelor foto implica mult studiu, dar si munca si exercitiu. Chiar si telefoanele de ultima generatie sunt dotate cu camere foto foarte performante, dar acestea nu fac poze singure!
Dimpotriva, daca o fata frumoasa este fotografiata cu o camera foto care surprinde culori minunate, insa cel care face poza nu incadreaza imaginea in asa fel incat sa nu taie picioarele fetei, de exemplu, atunci se poate zice doar: Pacat de poza! Sau prelucrarea digitala a fotografiei cu picioare taiate o poate salva, iar poza incadrata nereusit sa devina o fotografie-bust buna.