Cum determina dioxidul de carbon incalzirea globala?

0 Shares
0
0
0

 

Probabil ca ai citit deja ca dioxidul de carbon si alte gaze cu efect de sera functioneaza ca o patura ce retine partial caldura pe care Pamantul ar fi radiat-o altfel in spatiu. Acesta este raspunsul simplu la intrebarea “Cum retine dioxidul de carbon caldura?”.

Insa cum capteaza exact caldura anumite molecule? Cand razele Soarelui ating Pamantul, suprafata absoarbe o parte din energia luminii si o retrimite sub forma de unde infrarosii, resimtite drept caldura. Aceste unde ajung in atmosfera si inapoi in spatiu daca nu sunt impiedicate.

Oxigenul si azotul absorb energia cu lungimi de unda de aproximativ 200 nanometri sau mai mici, in timp ce energia infrarosie are lungimi de unda de peste 700 nanometri. Aceste intervale nu se intrepatrund, astfel ca pentru oxigen si azot e ca si cum razele infrarosii nici nu exista; ele lasa razele si caldura sa treaca liber prin atmosfera.

Insa CO2 absoarbe energia cu lungimi de unda cuprinse intre 2000 si 15000 de nanometri – un interval care se suprapune si cu cel al energiei infrarosii. Cand CO2 absoarbe aceasta energie, o retrimite in toate directiile: aproximativ jumatate ajunge in spatiu, si jumatate revine pe Pamant sub forma de caldura, contribuind la efectul de sera.

De ce permite dioxidul de carbon caldurii sa intre si nu sa iasa?

Energia patrunde in atmosfera sub forma de lumina vizibila si incearca sa iasa sub forma de energie infrarosie. Moleculele de CO2 nu prea interactioneaza cu lungimile de unda ale luminii solare. Doar dupa ce Pamantul absoarbe lumina solara si o retrimite sub forma de unde infrarosii, CO2 si alte gaze cu efect de sera pot absorbi energia.

Cum poate absorbi CO2 atat de multa caldura daca reprezinta doar 0.04% din atmosfera?

Inainte ca oamenii sa inceapa sa arda combustibili fosili, gazele cu efect de sera naturale contribuiau la un climat locuibil pe Pamant. Fara ele, temperatura medie a planetei ar fi sub limita inghetului. Iata ca pana si nivelurile naturale foarte scazute de CO2 si alte gaze cu efect de sera conteaza foarte mult pentru clima Pamantului.

Astazi, nivelurile de CO2 sunt mai mari decat in 3 milioane de ani. Si desi reprezinta doar 0.04% din atmosfera, tot inseamna miliarde peste miliarde de tone de gaze care retin caldura.
In cazul gazelor cu efect de sera, temperatura planetei este un echilibru intre cat de multa energie patrunde si cata iese. Orice crestere a cantitatii de gaze care retin caldura inseamna ca suprafata Pamantului devine mai incinsa.

Plantele, oceanul si solul nu vor absorbi tot excesul de CO2?

Ba da, insa vorbim de cateva mii de ani… Plantele, oceanul si solul sunt rezervoare naturale de carbon – ele elimina o parte din dioxidul de carbon din atmosfera si o stocheaza in subteran sau in radacinile si trunchiurile copacilor.

Fara activitatea umana, cantitatile mari de carbon din depozitele de carbune, petrol si gaz natural ar ramane stocate in subteran si in mare parte separate de restul ciclului carbonului. Dar prin arderea acestor combustibili fosili, adaugam mai mult carbon in atmosfera si in ocean, iar rezervoarele de carbon nu lucreaza suficient de rapid pentru a curata mizeria facuta de oameni.

Din pacate nu avem mii de ani la dispozitie pentru a astepta ca natura sa absoarba cantitatile uriase de CO2. Pana atunci miliarde de oameni vor suferi si vor muri din cauza efectelor schimbarii climatice; vom avea parte de disparitii ale speciilor, iar planeta noastra va deveni de nerecunoscut.

Acest articol a fost realizat cu ajutorul Elgeka-Ferfelis, importator si distribuitor autorizat Shell Lubricants pentru piata din Romania.

0 Shares
You May Also Like