Cum sa nu cazi in capcana becurilor ieftine de proasta calitate

0 Shares
0
0
0

Cum sa nu cazi in capcana becurilor ieftine de proasta calitate
Tehnologia LED este una revolutionara iar o lanterna LED se incadreaza perfect in acest tipar, aducand consumatorului numeroase avantaje de economisire a resurselor.

Fiind mai costisitoare pentru consumatori, nu oricine are acces la aceasta tehnologie. Aici nu vorbim de o lanterna LED pe care, cu putin efort, si-o poate permite oricine, ci de solutii de iluminat de anvergura.

Chiar daca beneficiile ulterioare si economisirea resurselor amortizeaza investitia initiala, oamenii nu sunt dispusi sa scoata din buzunar sume mari de bani pentru a cumpara ceva pe care considera ca il poate inlocui cu un produs similar.

[adsenseyu1]

Daca sunt pusi sa aleaga intre mai multe marci de becuri economice de tip neon, vor alege intotdeauna produsul mai ieftin, in dauna unuia mai scump, dar produs de firme de renume.

Daca te uiti pe eticheta neoanelor din comert, numite generic “becuri economice”, afli de performante deosebite traduse in durata indelungata de viata si eficienta maxima.

Acestea au tot felul de nume unicat, necunoscute practic publicului larg. Cumperi, de pilda, un bec economic de 20 Watti, echivalent a 100 de Watti incandescenti, la un pret modic de 5 lei.

Aceeasi varianta, dar produsa de o firma cu renume, poate fi si de trei ori mai scumpa. De cele mai multe ori, oameni cauta sa cumpere produse fabricate in Romania considerand ca sunt mai sigure decat cele chinezesti si, totodata, mult mai fiabile.

Au invatat si ei ceva din zicala populara conform careia „suntem prea saraci sa cumparam lucruri ieftine”.

In fuga lor dupa astfel de produse, ei risca sa aleaga in graba altceva decat isi planificasera. Stiindu-se de obiceiurile de consum ale romanilor, tot mai multi producatori din acestia dubiosi cauta sa insele vigilenta consumatorului. Astfel, apar pe produse indicii de genul „Made for Romania”, tradus „facut pentru Romania”.

[adsenseyu1]

Facut pentru Romania, dar nu se stie unde: nici firma producatoare, nici importatorul direct, nici distribuitorul pentru tara noastra.

Daca nu esti atent la detaliile acestea minore, vei avea impresia ca ai citit „Made in Romania” a carui traducere o cunoaste cam oricine si inseamna „produs in Romania.

Este o capcana clasica pe care am intalnit-o in mai multe situatii. In alte cazuri, ni se vand produse pe a caror eticheta se scrie romaneste. Sa spunem, de pilda, ca ne uitam dupa o priza si cautam sa cumparam una la un pret mediu.

Scrie pe ambalaj ca este importata de o anume firma din Romania, dar despre care nu aflam mai nimic. Nu sunt trecute nici date de contact, nici adrese fizice sau virtuale. Cam cum pe 6 perechi de ciorapi ai dat zece lei si te astepti ca ei chiar sa fie din bumbac pentru ca asa scrie pe eticheta: „100% cotton”.

Acestea sunt cateva dintre practicile ce pot fi sanctionate lesne de autoritatile pentru protectia consumatorilor.

Clientul, insa, de cele mai multe ori, nu are timp pentru facut reclamatii si merge mai departe injurand in barba. Este important insa ca astfel de practici comerciale sa fie sanctionate, pentru ca ele sa nu mai fie impulsionate pe viitor.

0 Shares
You May Also Like