Avantaje ulei de cocos

kalapod.ro
Share Button

Daca vreti sa stiti totul despre ulei de cocos va recomandam sa cititi acest articol si altele similar. Va prezentam o parte din beneficiile si avantajele uleiului de cocos.

In timp ce acidul lauric este adesea considerat un acid gras cu lant mediu, oamenii de stiinta dezbat daca aceasta clasificare este adecvata.

Urmatorul capitol ofera o discutie detaliata a acidului lauric.

Uleiul de nuca de cocos este bogat in mai multe tipuri de grasimi saturate, care altfel sunt mai putin frecvente. Acestea includ acidul lauric si acizii grasi cu lant mediu.

Uleiul de cocos este bogat in acid lauric

Uleiul de cocos contine aproximativ 40% acid lauric.

answear.ro

In comparatie, cele mai multe alte uleiuri de gatit care contin doar urme de cantitati. O exceptie este uleiul de palmier, care asigura 47% acid lauric.

Acidul lauric este un intermediar intre acizii grasi cu lant lung si cu lant mediu. Desi este adesea considerata o catena medie, ea este digerata si metabolizata diferit de acizii grasi cu catena medie si are mai multe in comun cu acizii grasi cu catena lunga.

Studiile arata ca acidul lauric mareste nivelurile sanguine ale colesterolului, dar acest lucru se datoreaza in principal unei cresteri a colesterolului legat la lipoproteine ​​cu densitate mare (HDL).

O crestere a colesterolului HDL, in raport cu colesterolul total, a fost asociata cu un risc redus de afectiune cardiaca.

Uleiul de cocos este extrem de bogat in acidul lauric, o grasime saturata rara, care pare sa imbunatateasca compozitia lipidelor din sange.

Uleiul de cocos poate imbunatati lipidele din sange

Studiile arata ca consumul regulat de ulei de nuca de cocos imbunatateste nivelurile de lipide care circula in sange, reducand potential riscul bolilor de inima.

Un studiu mare, randomizat, controlat la 91 de adulti de varsta mijlocie a examinat efectele consumului zilnic de 50 de grame de ulei de nuca de cocos, unt sau ulei de masline extra virgin timp de o luna.

Dieta cu ulei de nuca de cocos a crescut semnificativ “colesterolul HDL” bun, in comparatie cu untul si uleiul de masline extra virgin.

Similar uleiului de masline extra virgin, uleiul de cocos nu a crescut colesterolul LDL “rau”.

Un alt studiu efectuat la femei cu obezitate abdominala a constatat ca uleiul de nuca de cocos a crescut HDL si a redus raportul LDL la HDL, in timp ce uleiul de soia a crescut total si colesterolul LDL si scade HDL.

Aceste rezultate sunt oarecum incompatibile cu studiile mai vechi care arata ca uleiul de nuca de cocos a crescut colesterolul LDL comparativ cu uleiul de sofran, o sursa de grasime polinesaturata, desi nu l-a ridicat la fel de mult ca untul.

Luate impreuna, aceste studii arata ca uleiul de cocos poate fi protector impotriva bolilor de inima in comparatie cu anumite alte surse de grasimi saturate, cum ar fi untul si uleiul de soia.

Cu toate acestea, nu exista inca nicio dovada ca afecteaza obiective finale cum ar fi infarct miocardic sau accidente vasculare cerebrale.

Studiile arata ca uleiul de nuca de cocos poate ridica nivelurile de colesterol HDL “bun”, in raport cu colesterolul total, potential scazand riscul bolilor de inima.

Uleiul de cocos va poate ajuta sa scapati de greutate

Exista unele dovezi ca uleiul de cocos va poate ajuta sa slabiti.

Intr-un studiu efectuat pe 40 de femei cu obezitate abdominala, uleiul de nuca de cocos a redus circumferinta taliei comparativ cu uleiul de soia, imbunatatind totodata si cativa markeri de sanatate.